Reacties op het concept-ontwikkelkader |
Vanaf 13 januari 2025 heeft het ontwikkelkader de Vliert vier weken ter inzage gelegen. In het ontwikkelkader staan de uitgangspunten voor de toekomstige plannen voor nieuwbouw en de openbare ruimte in de Vliert. Het beschrijft en geeft een beeld hoe de Vliert er in de toekomst uit komt te zien.
Betrokkenen hebben bijvoorbeeld een reactie gegeven op de hoogte van de voorgestelde woontorens. Verder richtten de reacties zich vooral op verkeer en parkeren, de vergroening van de stationsomgeving, verlegging van de bestaande wegen en het snel kunnen verwezenlijken van een project Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Iedereen die een reactie heeft gegeven heeft hier van ons een antwoord op ontvangen. In het eindverslag inspraak kun je alle reacties lezen. |
|
|
Gemeenteraad besluit begin mei over de Vliert |
Op dinsdag 25 maart heeft het college van burgemeesters en wethouders ingestemd met het ontwikkelkader de Vliert. Dit betekent dat de plannen nu voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Dit gebeurt in de vergadering van 7 mei 2025 met een mogelijke uitloop naar 8 mei 2025.
Op maandag 7 april is het ontwikkelkader de Vliert één van de onderwerpen tijdens de raadsbijeenkomst Informeren en Ontmoeten. Tot slot wordt het raadsvoorstel op 25 april behandeld door de Commissie Omgeving. |
|
|
Drukbezochte slotbijeenkomst |
Op 21 januari 2025 vond de laatste bijeenkomst plaats in de omgevingsdialoog voor de Vliert. De avond in de aula van het Pierson College was met 275 belangstellenden druk bezocht. Wethouder Mike van der Geld en projectleider Marjolein Pullens presenteerden het nieuwe ontwikkelkader. Hierin staat onder meer hoe de woningblokken eruit komen te zien en hoe we het nieuwe park gaan inrichten. Voor Mike van der Geld is het belangrijkste voor de Vliert om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met het uitvoeren van de plannen.
'Er is een schreeuwend tekort aan woningen in onze stad. Voor al die mensen die soms al jaren wachten zetten we alles op alles om de schop zo snel mogelijk in de grond te slaan!'
Reactie van de omgeving
In de plannen hebben we eerder met opzet ruimte gelaten voor de reactie van bewoners, woningzoekenden en andere geïnteresseerden. Tijdens twee workshopavonden in september kon iedereen in gesprek met de gemeente over hun wensen en ideeën voor het gebied. Ook hebben we een digitale vragenlijst verstuurd waarin je voorkeuren kon aangeven. Alle opgehaalde input is nu verwerkt in een aangepast plan met kaders voor de nieuwe stadswijk.
Presentatie van de plannen
Op de slotavond was er vooral veel bijval en enthousiasme voor de plannen. De woongebouwen worden in samenhang ontworpen, maar krijgen allemaal een herkenbaar eigen karakter. Het nieuwe Vliertpark wordt doorgetrokken tot aan de Stadionlaan. Hierdoor staan de woningen echt met de voeten in het groen. Ook is er veel ruimte voor fiets- en wandelroutes, voorzieningen en gezamenlijke activiteiten, waardoor er een hechte buurt ontstaat.
Inschrijven voor een woning
Het was de meest gestelde vraag tijdens de slotbijeenkomst: "Wanneer kan ik mij voor een woning inschrijven?" De inschrijving laat nog even op zich wachten. De woningbouwcorporaties gaan de nieuwe sociale huurwoningen op een later moment toewijzen. Dit verloopt via Thuispoort, de gezamenlijke instantie van woningbouwcorporaties in ’s-Hertogenbosch. Als je geïnteresseerd bent in een woning, raden we je aan om je alvast in te schrijven bij Thuispoort. De woningen die door ontwikkelaars worden gebouwd, worden door de ontwikkelaars zelf toegewezen. Als bekend is wie de ontwikkelaars zijn, kun je je rechtstreeks bij deze partijen aanmelden.
Zorgen
Zorgen zijn er ook, onder meer over de hoogte van de woontorens. Mike van der Geld legt uit dat het aan de gemeente is om een zorgvuldige afweging te maken tussen de verschillende belangen. Enerzijds zijn er mensen die vrezen voor hun uitzicht, maar er zijn ook heel veel mensen in ’s-Hertogenbosch die op zoek zijn naar een woning. Zo wil ABB Bouwgroep, de eigenaar van de Hervensebaan 1 (voorheen KPN-locatie), 300 woningen realiseren voor woningcorporatie Mooiland. Allemaal in het sociale en betaalbare segment. De gemeente heeft daarvoor een ontwikkelovereenkomst gesloten met ABB Bouwgroep. Dit is gebruikelijk in de voorbereiding van een bouwproject. In een ontwikkelovereenkomst legt de gemeente onder andere afspraken vast over de processtappen die moeten worden doorlopen om van een planvoorstel tot een passend plan te komen. Zo gaat ABB Bouwgroep nog met betrokkenen in de omgeving in gesprek over het planvoorstel. Naar verwachting organiseren zij hiervoor in mei een eerste bijeenkomst. Pas als het gesprek met betrokkenen in de omgeving is afgerond en het ontwikkelkader is vastgesteld door de gemeenteraad kan ABB Bouwgroep een concreet bouwplan indienen. |
|
|
|